Test dig selv – Kan du klare folkeskolens nationale test?

De Nationale Test har været en del af den danske folkeskole siden 2010. De obligatoriske test finder sted en gang om året for alle folkeskoleelever fra 2.-8. klasse landet over. I år afholdes testene fra 1. marts til 30. april, og dermed har dit barn med stor sandsynlighed prøven lige rundt om hjørnet. Men hvad er det nu lige med de test? Vi forklarer kort testenes opbygning, hvad der er blevet sagt i medierne de senere år, og giver dig mulighed for at teste dig selv i dem på Undervisningsministeriets hjemmeside.

 

Hvad er De Nationale Test?

De Nationale Test er adaptive, hvilket betyder, at dit barn automatisk får en sværere efterfølgende opgave, hvis han eller hun svarer rigtigt på en opgave. Omvendt bliver den næste opgave lettere, hvis dit barn svarer forkert. På den måde forsøger testen at identificere dit barns niveau. Niveauerne udregnes ud fra, at eleverne kan svare rigtigt på ca. halvdelen af opgaverne. Dermed vil alle også få opgaver, de kan klare, og opgaver, de ikke kan.

 

Målet med De Internationale Test har Undervisningsministeriet selv defineret således:

‘At styrke evalueringskulturen i folkeskolen og at have et ensartet værktøj, der – ligesom folkeskolens prøver – kan evaluere på tværs af landet’.

 

Testen er tænkt som grundlæggende at hjælpe lærerne ude i folkeskolerne til at fastslå elevernes faglige niveau.

Test dig selv

Er det snart test-tid for dit barn, og gør det ham eller hende nervøs?

 

På Undervisningsministeriets hjemmeside kan du tage demotest af De Nationale Test inden for de forskellige fag. Udover at du selv kan få en smagsprøve på, hvad folkeskoleelever skal kunne svare på i dag, kan du også blive godt klædt på til at hjælpe dit barn inden testen – og til at tale med dit barn om den efter.

Tag testen her

 

Du kan også prøve testen sammen med dit barn. Undervejs kan I få en god snak om, hvilke opgaver, der er svære og lette, hvad dit barn synes om testen, hvad testresultaterne betyder eller ikke betyder, og at det er okay ikke at kunne svare rigtigt på alt og at være god til alt, samt at alle i klassen (og alle andre steder) synes, at nogle ting er svære.

Tre test-tips

For at dit barn også føler sig godt klædt på før testen, kan I snakke om disse tre test-tips, som kan gøre testsituationen til en mere behagelig oplevelse.

 

Forberedelse

Forbered dig på testen ved at prøve Undervisningsministeriets demoopgaver på https://demo.testogprøver.dk/. På den måde kan noget af usikkerheden tages af testsituationen, da du på forhånd ved, hvordan opbygningen og opgavetyperne er.

 

Svar

Det er bedre at give et bud end at springe et spørgsmål over. En ubesvaret opgave tæller som et forkert svar, så prøv i stedet et af svarene, også selvom du er i tvivl. Måske du alligevel gætter rigtigt? Det er okay, at man ikke får alle opgaver rigtigt. Det gør de andre i klassen heller ikke.

 

Tempo

Giv dig tid til at læse og forstå opgaven og besvar opgaverne i et tempo, hvor du kan nå at tænke dig om. Hvis en opgave virker helt umulig, er det bedre at svare noget, hvor du ikke er helt sikker, end at bruge alt for lang tid.

Se mere

Mangler dit barn at få styr på nogle ting før prøven? Få hjælp til matematikken i vores indlæg om procentregning, at gange med to-cifrede tal samt en nem metode til at dividere eller bliv skarp på stavningen ved at snakke med dit barn om de mest gængse stavefejl blandt børn.

Du kan også skrive dig op til vores nyhedsbrev og få undervisningstips og råd direkte i din indbakke.

 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.