Den store forældreguide til Instagram

Facebook, Snapchat, Youtube, Instagram, Jodl, blogs, Twitter… Hvordan finder du som forælder rundt i den store sociale mediejungle? Den selvsamme jungle, som det virker til, dit barn er vokset op i, og nu svinger sig nonchalant igennem, når han eller hun i løbet af dagen kommunikerer med kammeraterne på kryds og tværs af de sociale, digitale platforme. Selvom det virker til, at dit barn har styr på det der med at være online, er det naturligt, at du som forælder har lyst til at involvere dig. For det første for at vide, hvad det helt præcist er for nogle digitale platforme, dit barns SoMe-gøren og laden foregår på. Og, måske vigtigst af alt, for at sikre, at uvedkommende, eller folk med onde hensigter ikke kan følge med, blande sig eller misbruge det indhold, dit barn deler på sine platforme.  

Vi har lavet en guide til de forskellige sociale mediers potentialer og privatlivsindstillinger, så du kan forstå de digitale platforme, dit barn har sin hverdag på.

I det første indlæg i serien gennemgår vi alt, der er værd at vide om det sociale medie Instagram, som er særligt populært blandt den yngre del af den danske befolkning.

 

Hvad er Instagram?
Et arkiv af billeder og videoer

Instagram er en billeddelingstjeneste med det primære formål, at brugerne kan dele opslag med billeder og korte videosekvenser med de andre brugere i deres netværk. Brugerprofilerne på Instagram fungerer således mest af alt som en slags personlige digitale fotoalbum. Til hvert opslag kan man knytte beskrivende tekster og emojis. Når man har delt et opslag på sin profil, er det arkiveret, så andre brugere i fremtiden kan se det på ens profil.

Man kan også dele billeder og videoer ved hjælp af historie-funktionen på ens profil. Det, man deler her, er kun tilgængeligt for de andre brugere i 24 timer med mindre, man markerer det som højdepunkt på sin profil. Når man uploader videoer eller billeder til sin Instagram-historie, kan man efterfølgende følge med i, hvilke brugere, der ser disse. Man kan ikke vide, hvem der har set de opslag, man poster direkte på ens profil, med mindre brugerne liker opslaget.

Instagram bruges primært som app. Det er nemlig kun fra mobilkameraet eller kamerarullen på mobilen, man kan tage eller uploade billeder til platformen.

Når man poster et billede på sin Instagram-profil, kan man vælge mellem et hav af billedfiltre og andre redigeringsmuligheder.

 

Følgere

På Instagram kan man følge hinandens profiler, så man automatisk får en brugers nye opslag frem i sin nyhedsstrøm. Man kan også søge på specifikke brugere og se deres indhold, hvis deres profil ikke er privat.

 

Kommentarer og privatbeskeder

Når man poster et opslag på sin profil, kan de andre personer i netværket se og kommentere opslaget.

Udover kommentarfelterne, der er tilgængelige under alle billeder og videoer, har Instagram også en privat beskedfunktion, kaldet Instagram Direct, hvor man inde i appen kan sende eller videresende billeder, tekst og video direkte til hinandens Instagram-indbakker. Hvis man har privat profil, er det kun ens følgere, der kan kontakte en.

 

Hashtags

Hashtag-funktionen stammer oprindeligt fra Instagram. Brugen af hashtags tjener det formål at kategorisere billederne. Hashtags kan også gøre billeder tilgængelige for brugere, der ikke følger en i forvejen, så de kan finde frem til ens profil ved at søge på det givne hashtag.

 

Instagram-indstillinger der er værd at kende
Hvem kan se mine ting?

Instagram er fra udgangspunktet et mere åbent medie end eksempelvis Facebook og Snapchat. Som standard-funktion er en Instagram-profil nemlig åben. Det betyder, man selv skal aktivt gå ind og vælge, hvis man ikke vil have, at alle skal kunne se ens indhold. Rigtig mange profiler på Instagram er ikke gjort private af brugerne. Når en profil ikke er privat, kan den potentielt dukke op i Instagrams Udforsk-arkiv. Udforsk-funktionen er Instagrams forslag til nye profiler, man måske har interesse i og kan følge.

Hvis man har en åben profil, kan alle, der har lyst, besøge ens profil, potentielt følge den og dermed få nyheder om ens indhold på deres startside uden ens accept. Hvis man vælger at gøre sin profil privat, skal andre brugere anmode om at følge den, og kun da kan de se ens ting.

 

Hvordan gør jeg min Instagram-profil privat?

Man gør sin profil privat ved at gå ind på sin profil, trykke på de tre prikker i højre hjørne og vælge ‘konto og privatindstillinger.’ Når man har gjort kontoen privat, er det kun de personer, man selv godkender, der kan se ens billeder og videoer.

 

Kan jeg fjerne følgere?

Man kan kun fjerne følgere, hvis ens profil er privat. Det gør man ved at trykke på sin følger-liste på sin profil og vælge ‘fjern’ under de tre prikker ud for navnet på vedkommende, man gerne vil slette.

Man kan blokere en hvilken som helst bruger ved at gå ind på dennes profil og trykke blokér under indstillinger-ikonet øverst til højre.

 

Kender Instagram min fysiske placering?

Når man slår et billede op på sin profil, er det muligt at dele sin lokation med andre brugere. Hvis man underlader at skrive noget i feltet ‘tilføj lokation’, når man uploader et billede, vil andre ikke kende til ens lokation.

 

Kan andre brugere se, om jeg er online?

Under ‘Aktivitetsstatus’ kan man vælge, om andre brugere skal kunne holde øje med, hvornår man er og sidst var online. Denne funktion er automatisk slået til.

 

Hvem kan svare på mine historier?

Under Historieindstillinger kan man vælge, om man vil tillade andre brugere, og hvem, at svare på ens historier.

 

Hvem kan dele min historie med andre brugere?

Under Historieindstillinger kan man selv kontrollere, om andre skal være i stand til at videredele ens historie med andre i deres netværk.

 

Hvordan untagger jeg et billede, en anden har lagt op af mig?

På internettet kan det være svært at kontrollere, om ens venner lægger billeder ud af en. Hvis en anden bruger har lagt et billede ud med dig på, kan vedkommende vælge at markere, at du er på billedet ved at tagge dit brugernavn. På den måde kommer billedet også til at være linket til din profil. Hvis man ikke ønsker at have, at man er tagget på billedet, kan man fjerne tagget. På den måde bliver billedet skjult fra ens profil. Det gør man ved at trykke på billedet, indtil tagget med ens navn kommer frem. Herefter trykker man på ‘skjul profil’ og ‘færdig’.

Man kan godt gå tilbage på sin egen profil og slette gamle billeder, hvis man har nogle billeder, man ikke ønsker online længere.

Hvordan filtrerer jeg kommentarer på Instagram?

Standard filter: Instagram har som standardindstilling, at kommentarer, der kan virke upassende, stødende eller mobbende automatisk filtreres og skjules.

Manuelt filter: Som supplement til Instagrams automatiske filter, kan man vælge at filtrere specifikke ord, emojis eller sætninger, man gerne vil undgå bliver kommenteret på ens opslag.

Man kan også udvælge bestemte personer, man ikke vil modtage kommentarer fra.

 

Hvordan deaktiverer jeg kommentarer fra andre?

Det er muligt at slå kommentar-funktionen fra, så andre brugere ikke kan kommentere på ens opslag. Når denne funktion er slået fra, bliver eksisterende kommentarer skjult. De vises igen, hvis man genaktiverer kommentar-muligheden. Man slår kommentarer fra eller til ved at trykke på de tre punktummer over det pågældende opslag. Man kan også gøre det, før man slår et givent billede op, ved at trykke ‘avancerede indstillinger’, før det deles.

 

Hvordan sletter jeg kommentarer på Instagram?

Man kan slette både de kommentarer, man selv og andre brugere har skrevet til ens opslag. Det gør man ved at stryge til venstre over den kommentar, man gerne vil slette. Under andre brugeres opslag kan man slette sine egne kommentarer, men man har ikke indflydelse på andres kommentarer.

 

Sådan anmelder du indhold

Man har mulighed for både at anmelde kommentarer, konti og opslag. Hvis der dukker et billede op i ens udforsk-arkiv, man ikke bryder sig om, kan man trykke på det, vælge de tre prikker over opslaget og vælge ‘se færre opslag som dette.’  

 

Hvor gammel skal man være for at være på Instagram?

På Instagram skal man være minimum 13 år for at oprette en bruger. Husk, at Instagram fra udgangspunktet er et relativt åbent netværk med brugere i alle aldre fra hele verdenen.

 

Hvordan sletter man sin Instagram-bruger?

Man kan ikke slette din Instagram-bruger i appen på mobilen. I stedet skal skal man slette sin bruger ved at logge ind på sin Instagram-konto på internettet ved hjælp af en computer.

 

Tal med dit barn om Instagrams faldgruber

På Instagram er det altså muligt at dele små visuelle glimt fra sin hverdag med sine venner – og også med andre brugere rundt omkring i verden. Her kan man lave sine egne personlige brugerprofiler, hvor man har rig mulighed for at udfolde sig kreativt og lave og uploade sit eget visuelle indhold. Man kan også finde brugbart, oplysende og underholdende billede- og videomateriale på andres profiler.

Et af Instagrams største kritikpunkter har de seneste år været, at selviscenesættelsen på Instagram er høj. Det skyldes særligt Instagrams filtre og billedredigeringsmuligheder. Betegnelsen ‘Instamoment’ er blevet en velkendt definition på det billedskønne, perfekte moment.

Med de sociale medier er også kommet helt nye og flere muligheder for selviscenesættelse og ikke mindst sammenligning med andre. Det er altid en god idé at tale med dit barn om de sociale mediers potentialer, men også begrænsninger. Tal med dit barn om, at det, man ser på Instagram og andre sociale medier, er en redigeret virkelighed og et udpluk af nogens hverdag. Nogle gange kan andres profiler virke til at skildre et perfekt liv, men det er vigtigt at huske, at man ikke ser hele personens liv. Tal med dit barn om, at de ‘perfekte mennesker’ på Instagram selvfølgelig også har surt vasketøj derhjemme og krummer i tænderne, selvom de har et drømmende slumber-filter på eller spiser morgenmad af kongeligt porcelæn.  

 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.