Den store forældreguide til Snapchat

Facebook, Snapchat, Youtube, Instagram, Jodl, blogs, Twitter… Hvordan finder du som forælder rundt i den store sociale mediejungle? Den selvsamme jungle, som det virker til, at dit barn er vokset op i, og nu svinger sig nonchalant igennem, når han eller hun i løbet af dagen kommunikerer med kammeraterne på kryds og tværs af de sociale, digitale platforme. Selvom det virker til, at dit barn har styr på det der med at være online, er det naturligt, at du som forælder har lyst til at involvere dig. For det første for at vide, hvad det helt præcist er for nogle digitale platforme, dit barns SoMe*-gøren og laden foregår på (*SoMe = Sociale Medier). Og, måske vigtigst af alt, for at sikre, at uvedkommende, eller folk med onde hensigter ikke kan følge med, blande sig eller misbruge det indhold, dit barn deler på sine platforme.

Vi har lavet en guide til de forskellige sociale mediers potentialer og privatlivsindstillinger, så du kan forstå de digitale platforme, dit barn har sin hverdag på.

I dette indlæg i serien gennemgår vi alt, der er værd at vide bagom de sjove filtre og tidsindstillede billeder på det sociale medie Snapchat.

 

HVAD ER SNAPCHAT?
ØJEBLIKSBILLEDER OG SJOVE FILTRE

Snapchat er som udgangspunkt et billedmedie, hvor brugerne sender billeder/snapshots, såkaldte ”snaps”, til hinanden. Modtagerne kan se snapsene op til to gange á få sekunders varighed, alt efter hvad afsenderen har anført som tidsindstilling, før de forsvinder og ikke som udgangspunkt kan hentes frem igen. Med tiden har Snapchat udviklet platformen, og i dag er det også muligt både at skrive med og sende korte videosekvenser til andre brugere. Disse er også tidsindstillede. Modsat Instagram og YouTube, er det kun venner, man selv har tilføjet til sin venneliste på Snapchat, der kan modtage ens billeder, videoer og beskeder. Snapchat har desuden en såkaldt ’historie’-funktion, hvor billeder og videoer kan ses af dig selv og dine venner i 24 timer.

Mediet har et væld af sjove filtre, og man kan både tegne og skrive på sine billeder. Fordi snaps kun deles med dem, man ønsker at dele med, viser Snapchat ofte et mindre poleret billede end eksempelvis Instagram. Og pga. Snapchats præmis med tidsindstillede her-og-nu-billeder, bliver Snapchat ofte brugt til at dele øjebliksbilleder med hinanden.

 

VENNER

På Snapchat tilføjer man selv de venner, man ønsker at dele snaps med. Dette gøres enten manuelt ved at tilføje en anden brugers navn eller ved at finde vedkommende i sin telefonbog. Er der andre der ønsker at tilføje en som ven, skal man selv godkende dem, før man kan udveksle snaps med hinanden.

 

CHAT

Snapchat har en chatfunktion, så man kan skrive beskeder med ens venner. Samtalerne kan ligesom snaps kun tilgås i kort tid, før de forsvinder. Det er dog muligt at dobbelttappe på en sendt besked, så den lagres i chatrullen. Det vil være synligt både for en selv og afsenderen, når noget gemmes.

 

TROFÆER

Har du sendt over 100 snaps med stor tekst? Sendt 50 video snaps? Sendt en snap med et filter? Hver gang man opnår en ”milepæl” i appen, låser man et trofæ op i trofæskabet.

 

EMOJIS

Forskellige emojis ud fra brugernes navne på ens venneliste indikerer, hvor ”gode” venner man er på Snapchat målt ud fra hvor mange dage, man har sendt billeder frem og tilbage til hinanden. Er der f.eks. et gult hjerte ud for en Snapchat-vens navn, betyder det, at det er den ven, man udveksler flest snaps med. En trist smiley indikerer, at det er noget tid siden, man sidst har snappet billeder til hinanden. En flamme-emoji viser, at man har snappet og modaget en snap tilbage fra vedkommende mindst tre dage i træk, og dermed har man gang i det, man kalder et snap-streak, hvor man kun beholder flamme-emojien ved at blive ved med at udveksle snaps hver dag. Måske kender du til, at dit barn både kan sende og modtage snaps uden noget motiv? Det er for at opretholde et værdifuldt snap-streak, man har fået opbygget over tid.

 

SNAPCHAT-INDSTILLINGER DER ER VÆRD AT KENDE
HISTORIER

Hvis man lægger en snap op med storyfunktionen på Snapchat, kan snappen tilgås af alle ens venner i 24 timer. Ønsker man kun, at udvalgte venner skal kunne se ens historier, kan man tilpasse dette under indstillinger. Tryk på din profil øverst til venstre, tryk på tandhjulet og vælg ”se min historie”.

 

DISCOVER

Igennem Discover-funktionen kan man se sine venners historier, abonnementer, som er konti, man følger – fx DR eller andet, og ”til dig”, som er Snapchats bud på kendtes snapchats, du kunne finde interessant at følge.

 

HVEM KAN KONTAKTE MIG?

Under privatindstillinger kan man tilpasse, hvem man ønsker, skal have mulighed for at kontakte en. Vælg ”Mine venner”, hvis du ikke ønsker at blive kontaktet af fremmede.

 

KAN ANDRE SE, HVOR JEG BEFINDER MIG?

Zoomer man ud på kameraet uden at tage et billede, kan man se, hvor ens venner befinder sig på snapkortet. Hvis man ikke ønsker, at andre skal se, hvor man befinder sig, kan man tilpasse disse indstillinger under ”Se min placering”. Man kan vælge at være usynlig, om man vil være synlig for alle eller udvalgte af ens venner, eller give ens venner mulighed for at anmode om ens lokation.

 

HVEM KAN TILFØJE MIG TIL DERES VENNELISTE?

Alle har som udgangspunkt mulighed for at tilføje en til deres venneliste, såfremt de kender brugernavnet eller har ens kontaktoplysninger skrevet ind i deres mobil. Snapchat har en funktion, hvor man kan tillade andre at tilføje en, såfremt man deler venner. Ønsker man ikke dette, kan man tilpasse dette i privatindstillinger under ”Se mig i Tilføj nu”.

 

KAN JEG SLETTE EN SNAP, JEG HAR SENDT?

Du kan ikke slette en billedsnap, du allerede har sendt.  Lige så snart du har sendt en snap afsted, lander den nemlig på din vens liste. Man kan sammenligne dette med at sende en sms, hvilken man heller ikke er herre over, når den er havnet i modtagerens indbakke. Når modtageren har åbnet din snap, forsvinder den, med mindre modtageren tager et screenshot.

Til gengæld har Snapchat netop lavet en opdatering, så det faktisk er muligt at slette en besked, man har sendt i chat-funktionen. Det gør man ved at holde nede på den besked, man netop har sendt og vælge ‘slet’. Snapchat skriver dog selv, at de blot forsøger at slette beskeden fra deres servere og ens venners enheder, men at det ikke altid fungerer, hvis modtageren har dårlig internetforbindelse eller benytter en gammel udgave af Snapchat. Modtageren vil dog også få besked om, at man har slettet en besked.

 

KAN JEG SLETTE EN HISTORIE?

Man kan godt slette en snap, man har lagt op i sin egen historie. Tryk på historien og tryk på skraldespanden.

 

HVORDAN SLETTER JEG EN VEN?

Man sletter en ven ved at søge vedkommende frem øverst på sin liste, trykke på de tre striber øverst til venstre og vælge ”Fjern ven”.

 

HVORDAN BLOKERER JEG EN BRUGER?

Du blokerer en bruger ved at søge vedkommende frem, trykke på de tre striber øverst til venstre og vælge ”Blokér”.

 

HVOR GAMMEL SKAL MAN VÆRE FOR AT BRUGE SNAPCHAT?

Man skal være fyldt 13 år for at benytte sig af Snapchat.

 

HVORDAN SLETTER JEG MIN BRUGER?

Hvis man ikke ønsker at slette sin bruger helt, skal dette gøres her. Snapchat vil derefter deaktivere ens bruger i 30 dage. I løbet af de 30 dage vil ens venner ikke have mulighed for at sende en noget. Har man ikke genåbnet sin Snapchat i løbet af de 30 dage, vil ens bruger blive lukket permanent.

 

TAL MED DIT BARN OM, HVILKE BILLEDER MAN SENDER TIL ANDRE

Selvom Snapchat som udgangspunktet er tidsindstillede billeder, der øjensynligt forsvinder, når de er blevet vist, betyder det ikke, at det ikke er muligt alligevel at gemme billederne. Man kan screenshotte snaps, man modtager, og dermed have adgang til et billede, selv efter det er udløbet i app’en. På Snapchat får man automatisk besked, hvis en bruger tager et screenshot af noget, man har sendt dem. Man skal dog være opmærksom på, at der også er andre måder at gemme snaps på. Eksempelvis ved at tage et billede med en anden telefon. Der har også været tilfælde, hvor billeder fra Snapchats databaser er blevet lækket og offentliggjort for alle.

Det er vigtigt generelt at tale med dit barn om, at alt, man deler med andre på nettet, potentielt kan dukke op igen. Derfor er det også vigtigt at tale om, hvad man deler med andre, og hvilken type billeder, man tager, både af sig selv og andre. Det er oplagt at starte snakken med dit barn med udgangspunkt i et medie, der ellers fra starten har haft som præmis, at tingene ’forsvinder’ igen. Dette er ikke muligt på nettet, hvor vi efterlader os digitale fodspor.

Snapchat er desuden et fint medie at tage udgangspunkt i i forhold til at få nogle gode snakke sammen om, hvad et venskab betyder på Snapchat, og hvordan man er gode venner i den ‘fysiske verden’.

 

Flere forældreguides

Se vores store forældreguide til Instagram her og vores YouTube-guide her. Du kan også skrive dig op til vores nyhedsbrev og få guides som denne direkte i din indbakke.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.