Den store forældreguide til YouTube

Facebook, Snapchat, Youtube, Instagram, Jodl, blogs, Twitter… Hvordan finder du som forælder rundt i den store sociale mediejungle? Den selvsamme jungle, som det virker til, at dit barn er vokset op i og nu svinger sig nonchalant igennem, når han eller hun i løbet af dagen kommunikerer med kammeraterne på kryds og tværs af de sociale, digitale platforme. Selvom det virker til, at dit barn har styr på det der med at være online, er det naturligt, at du som forælder har lyst til at involvere dig. For det første for at vide, hvad det helt præcist er for nogle platforme, dit barns SoMe-gøren og laden foregår på (SoMe = sociale medier). Og, måske vigtigst af alt, for at sikre, at uvedkommende, eller folk med onde hensigter ikke kan følge med, blande sig eller misbruge det indhold, dit barn deler på sine platforme.

 

Vi har lavet en guide til de forskellige sociale mediers potentialer og privatlivsindstillinger, så du kan forstå de digitale platforme, dit barn har sin hverdag på.

I dette indlæg i serien gennemgår vi alt, der er værd at vide om det sociale medie YouTube, som efterhånden har overhalet programmerne i tv’et hos børn og unge i Danmark.

 

Hvad er youtube?

YouTube er et kæmpe videokartotek, fyldt med musikvideoer, trailere, vlogs (det samme som en blog, men filmet og ikke skrevet, og er blevet meget populært henover de sidste år), søde kattevideoer og meget, meget mere.

Mediet har millioner af brugere, og der bliver hver dag uploadet mange nye videoer til platformen. YouTube er faktisk blevet så populært, at mange mennesker rundt om i verden har gjort det til deres levevej at uploade videoer på YouTube. De kaldes ”YouTubers”. Specielt er makeup-videoer og videoer med live-gaming populært.

 

KANAL

På YouTube kan alle, der har en google-konto (YouTube er ejet af Google) gå ind og se og like andre brugeres videoer. Vil man selv bidrage med videoer til platformen eller kommentere på andres, skal man oprette en kanal. Med en kanal kan man også oprette playlister, så man hurtigt kan få adgang til sine yndlingsvideoer.

 

ABONNEMENTER

Følger man nogle YouTubere, hvis videoer man ikke vil gå glip af, kan man abonnere på deres kanaler. På den måde kommer de nyeste videoer fra disse altid op på ens forside. Omvendt kan andre ligeledes abonnere på ens indhold, såfremt man har sin egen YouTube-kanal at uploade ting til.

 

KOMMENTARER OG LIKES

Alle kan tilkendegive, at de kan lide eller ikke kan lide en offentlig video. Kun personer med en YouTube-kanal kan kommentere på en offentlig video.

 

DELINGER

Offentlige YouTube-videoer kan deles på alverdens andre platforme. Dette gøres enten med et direkte link eller ved at bruge YouTubes funktion til deling på Facebook, Twitter, Google+, Linkedin m.v.

 

YOUTUBE-INDSTILLINGER DER ER VÆRD AT KENDE
HVOR GAMMEL SKAL MAN VÆRE FOR AT VÆRE PÅ YOUTUBE?

Man skal være fyldt 13 år for at kunne oprette en profil på Youtube.

 

HISTORIK OG PRIVATLIV

Har man oprettet sin egen kanal, men ønsker kun at bruge den til eksempelvis at oprette playlister, kan man gøre både tilkendegivelser, playlister og abonnementer private. Dette gør man igennem sin kanals indstillinger under punktet ”historik og privatliv”.

 

HVEM KAN SE MINE TING?

Når man uploader videoer på YouTube skal man selv vælge sine privatindstillinger. YouTube giver en mulighed for at lave sin video offentlig, privat og ”unlisted”. “Unlisted” betyder, at videoen kan ses og deles af alle, der har et link til den. Man kan altid gå tilbage og ændre i privatindstillingerne.

 

KAN JEG FJERNE ABONNENTER FRA MIN KANAL?

Hvis man oplever  upassende opførsel fra abonnenter på ens kanal, er det desværre ikke muligt at slette dem helt. Ønsker man ikke, at de skal have mulighed for at like, kommentere eller dele de videoer, man uploader, kan man i stedet blokere dem. Dette gøres ved at finde abonnentlisten på sin kanal, finde brugeren, man ønsker at blokere, og blokere vedkommende.

 

KENDER YOUTUBE MIN FYSISKE PLACERING?

YouTube kender ens placering igennem IP adressen. Andre brugere kan ikke se hinandens placering. YouTube giver brugere mulighed for at vælge hvilket land, man befinder sig i, for at blive præsenteret for relevant indhold, der er lavet i nærheden af en.

 

HVORDAN FILTRERER JEG KOMMENTARER PÅ YOUTUBE?

Man kan tilføje en liste af ord og sætninger, som skal godkendes af en, inden de bliver offentliggjort i kommentarsporet på ens video. Dette gøres på ens kanals skaberstudie under punktet ”fællesskab”.

 

HVORDAN DEAKTIVERER JEG KOMMENTARER FRA ANDRE?

Når man uploader en video til sin kanal, kan man i indstillingerne til videoen klikke af, om man ønsker at andre skal have mulighed for at kommentere på videoen.

 

HVORDAN SLETTER JEG KOMMENTARER PÅ YOUTUBE?

Får man en uønsket eller upassende kommentar på sin video, kan man slette den ved at trykke på de tre prikker til højre for kommentaren og vælge ”fjern”.

 

HVORDAN SLETTER JEG EN VIDEO?

Ønsker man at slette en video, man har lagt op, kan dette gøres på ens kanal under skaberstudie. Her finder man den video, man ønsker at slette, trykker på pilen til højre for videoen og vælger ”slet”.

 

HVORDAN UNDGÅR JEG AT MIT BARN SER ANSTØDELIGT INDHOLD?

Man kan aldrig være helt sikker på ikke at falde over videoer med anstødeligt indhold på internettet. YouTube har lavet et sorteringsfilter, der sorterer anstødeligt indhold fra. Filteret virker dog kun på de videoer, hvor andre brugere allerede har anmeldt indholdet.

 

SÅDAN ANMELDER DU INDHOLD

Hvis man oplever upassende og/eller diskriminerende kommentarer på sin egen eller andres videoer, kan man anmelde dette ved at trykke på de tre prikker til højre for kommentaren. Er det en video, man finder upassende, trykker man på de tre prikker under videoen og vælger ”rapportér”.

 

SLET KANAL

Hvis man ikke længere ønsker at benytte sig af YouTubes forskellige funktioner, kan man helt slette sin kanal. Dette gøres igennem ens kanalindstillinger under punktet ”avancerede indstillinger”.

 

TAL MED DIT BARN OM ROLLEMODELLER PÅ YOUTUBE

Det er vigtigt at tænke over, hvem man efterligner og sammenligner sig selv med på YouTube. Tal med dit barn om de mange forskellige rollemodeller, man kan finde på YouTube. Nogle kanaler har gode potentialer, og man kan eksempelvis lære noget nyt, få gode råd eller blive underholdt. Andre YouTubere vil dele vovede og dumdristige videoer, og det er ikke her, man skal finde inspiration. Eksempelvis kan man støde på kanaler, hvor brugeren laver prank-videoer, sætter ild til ting, sluger kanel eller udsætter sig selv og andre for fare i Jack Ass-lignende videoer. På YouTube vil der også være brugere, der er ældre end en selv og derfor også gør ting, der ikke er egnet for børn at gøre. Det kan måske have en negativ indflydelse på dit barns opfattelse af, hvad der er normen. Det kan være brugere, der drikker alkohol, får lavet plastikoperationer, taler grimt eller andet.

Tal med dit barn om, hvad han eller hun ser på de kendte YouTuberes kanaler, hvad dit barn får ud af at se deres indhold, og hvad man ikke skal prøve derhjemme. I kan også tale om, hvilke bevæggrunde, der kan være for, at de store YouTubere filmer det, de gør; vil de gerne have mange likes, følgere eller tjene penge? Eller gør de det bare, fordi de synes, det er sjovt og hyggeligt? I kan også få nogle gode snakke om, hvad dit barn selv kunne tænke sig at lægge på en YouTube-kanal og hvorfor.

Og husk: Du har også et ansvar for, hvad der ligger på YouTube. Anmeld derfor altid videoer, du falder over, der har upassende indhold. Og opfordr dit barn til at komme og sige det, hvis han eller hun ser noget, der har været ubehageligt.

 

Se de andre indlæg i serien her og her. Du kan også skrive dig op til vores nyhedsbrev og få guides som denne direkte i din indbakke.

 

 

Comments 2

  1. Pingback: Den store forældreguide til Snapchat - ElevAkademiet

  2. Pingback: Hvad er YouTube Kids? - ElevAkademiet

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.