Det skal dit barn lære i 1. klasse

Skal dit barn snart i 1. klasse, og synes du, det kan være lidt svært at følge med i, hvad der forventes på hvert klassetrin? Vi har fået vores dygtige underviser Elisabeth til at samle de essentielle ting, der kommer på skemaet i dit barns andet skoleår. Når dit barn starter i 1. klasse, bliver der nemlig skruet op for det faglige, og der kan begynde at ske store forskelle i, hvor hurtigt dit barn og klassekammeraterne rykker sig. Hvis du er i tvivl om, hvordan du kan hjælpe med at styrke dit barns faglige udvikling i 1. klasse så godt som muligt, så læs med her.

(Er det 0. klasse, der venter, kan du i stedet downloade vores e-bog med, hvad dit barn skal lære i 0. klasse her.)

Dansk
1. Styrk ordforrådet

Jo større ordforråd dit barn har, jo bedre og hurtigere lærer dit barn at læse. Derhjemme kan I styrke ordforrådet ved at sætte fokus på nye ord. Sig ordet tydeligt og snak om betydningen. Sæt gerne ordet i forbindelse med andre ord, f.eks. er “bil”, “scooter” og “motorcykel” alle køretøjer. Billedlotteri eller andre ordspil kan også styrke dit barns ordforråd.

 

2. Kommunikation

I 1. klasse er det vigtigt, at dit barn kan kommunikere om hverdagssituationer. Tag en runde ved morgen- eller aftensmaden og fortæl om jeres dag. Det er vigtigt, at dit barn kan veksle mellem at lytte og fortælle, I kan evt. øve jer på, at spørge ind til hinandens dage.

 

3. Computer

Der bliver større og større fokus på teknologi og IT i undervisningen, og derfor skal dit barn allerede i 1. klasse have kendskab til især tekstbehandling og tastaturopbygning. Aftal med bedsteforældre eller venner, at de skriver mails til jeres barn. På den måde lærer jeres barn både om afsender-modtager-forhold og tekstbehandling. Sæt især fokus på store og små bogstaver, når I skriver mails.

Matematik
1. Hverdagsmatematik

Det er vigtigt at sikre, at dit barn i 1. klasse forstår logikken og anvendelsesmulighederne i matematik. Sæt derfor fokus på at gøre matematikken til et hverdagsfænomen. Italesæt tal og mængder f.eks. i supermarkedet, eller når I dækker bord til aftensmaden.

 

2. Måling

I løbet af 1. klasse skal dit barn begynde at få en forståelse for længde, tid og vægt. I kan øve jer i klokken sammen, eller italesætte afmålingen når I laver mad eller bager. I kan også afsætte en væg til at måle, hvor meget jeres barn og eventuelle søskende vokser. Her er det oplagt at tale om sammenhængen mellem meter og centimeter.

 

3. Plus og minus

I 1. klasse skal dit barn have styr på plus og minus. Det er vigtigt, at dit barn ved, at rækkefølgen er ligegyldig i plus, men bestemt ikke i minus. Brug gerne visuelle hjælpemidler for at støtte dit barns forståelse. Det kunne f.eks. være en tallinje. I kan også bruge mønter og lege butik. Så kan dit barn se, at man ikke kan købe for mere, end man har penge til.

 

Engelsk
1. Ord, ord, ord

I 1. klasse får dit barn også engelsk på skoleskemaet. Det vigtigste, I som forældre kan gøre for at styrke det nye sprog, er at putte en masse engelske gloser på konkrete ting. Italesæt gerne farver, tøjdele, familiemedlemmer, årstider og tal, når I støder på dem i hverdagen, og gør især en dyd ud af, at dit barn får lov til at gentage og smage på ordene.

Sæt gerne sedler op på konkrete ting i hjemmet f.eks. på døren med skriften: ”dør/door”. På denne måde støder dit barn hele tiden på ordene.

2. Skrål løs

Musik styrker sproghukommelsen og forbedrer udtalen. Og så er det sjovt. Find nogle gode, nemme og måske endda kendte engelske børnesange, og sæt dem på anlægget, mens I laver mad. Skrål gerne med, og snak efterfølgende om, hvad der bliver sunget. Du kan finde inspiration til engelske børnesange her.

 

Mere information om dit barns faglige udvikling

Ønsker du at modtage gode råd og guides som denne, der kan hjælpe dig med at styrke dit barns faglige udvikling, kan du skrive dig op til vores nyhedsbrev

Du kan også læse om vores privatundervisning, hvor en af vores unge og engagerede privatundervisere kommer hjem til jer en gang om ugen og hjælper dit barn med det, der spænder ben.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.