Juleferieaktiviteter der styrker dit barns sprogudvikling

Jul er for mange familietid og indendørs hygge – og måske også en køretur eller to til bedsteforældre, julefrokoster og stor-indkøb. Vi har samlet en række juleferieaktiviteter, I kan lave på bilturen, eller mens I holder varmen indendørs, som udover at være hyggeligt samvær er gode for dit barns sproglige udvikling. Mange af aktiviteterne kan også laves mellem søskende – måske mens I voksne gerne vil have god tid til at snakke færdigt rundt om julefrokostbordet?  

 

Gode sprogstimulerende aktiviteter til bilturen

 ”Jeg kan se en…”: Dette er en gætteleg, som går ud på, at I skiftes til at vælge en ting, som I kan se. De øvrige i bilen skal gætte, hvad det er.

Gæt en person: I skiftes til at tale om et familiemedlem, en god ven af familien eller en tegnefilmsfigur. De øvrige i bilen skal gætte, hvem det er. 

Lyt til en lydbog: Stil gerne spørgsmål undervejs, der udfordrer forståelsen, og tal om ord, som dit barn måske – måske ikke – kender.

Nyn en sang: Èn i bilen nynner en sang, mens resten gætter, hvad det er for en sang. Den, der først gætter sangen, skal nynne næste gang.

Fælles historie: Lav en fælles historie, hvor I skiftes til at digte en del hver især.

Syng sange eller lav rim og remser sammen

 

Gode sprogstimulerende aktiviteter til indendørs hygge

Spil et spil: Spil som ‘Vildkat’, vendespil eller billedlotteri er meget velegnede til at arbejde med ordforrådet. Tal om motiverne på brikkerne undervejs.

Gætteleg: Brug brikkerne fra Vildkat eller vendespillet og fordel nogle af dem mellem jer (Det skal være brikker med motiver, som du er sikker på, dit barn kender). I skal skiftes til at forklare hinanden, hvad motivet på jeres brik er.

Læs en bog: Læs en bog højt og lav dialogisk læsning, hvor I stiller åbne spørgsmål (dvs. ikke ja/nej-spørgsmål) til handlingen undervejs.

Lav rollespil: Leg købmand, restaurant eller andre lege, hvor I hver især har forskellige roller. Dette kan I også gøre med bamser, dukker og udklædningstøj.

Digt en historie: Brug brikkerne fra vendespil eller ‘Vildkat’ som udgangspunkt til at digte en historie, hvor I skiftes til at digte på historien ud fra de forskellige motiver på brikkerne.

Sanglege: Lav forskellige sanglege såsom ”Bro, bro brille”, ”Bjørnen sover” osv.

 

God fornøjelse!

 

Du kan modtage inspiration og guides til dit barns faglige udvikling direkte i din indbakke ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.