Kender du sms-noveller?

Siden computere, mobiltelefoner, internet og spillekonsoller blev fast inventar hos enhver børnefamilie, har samfundet spurgt sig selv: ”Hvordan kan vi få børn til at læse mere?” Der findes selvfølgelig masser af gode børne- og ungdomsbøger derude. Vi husker alle Harry Potter-bølgen, der satte gang i en større læserevolution. Men hvem siger, at god litteratur kun findes på gammeldags papir? Eller i en e-bog, for den sags skyld? Velkommen til den fagre nye verden af sms-noveller.

 

Hvad er en sms-novelle?

Er det bare en almindelig bog, der er delt op i små brudstykker? Nej. En sms-novelle er en historie, der er skrevet specifikt til mobiltelefonen. Nogle gange læser du sms’er, som de to hovedpersoner sender til hinanden. Andre gange er du selv en del af fortællingen, og har ligefrem mulighed for selv at påvirke det videre forløb. Der kan også være telefonsvarerbeskeder, som du skal aflytte. Der er skrevet sms-noveller inden for mange forskellige genrer; romantiske historier om den første kærlighed, hårrejsende gysere og farverige komedier om væsener fra det ydre rum.

Som mange andre teknologiske fænomener, er sms-novellen opstået i Japan. Siden er den blevet populær i mange andre lande verden over. I Danmark står forlaget SMSPRESS for en stor del af udgivelserne af danske sms-noveller. De eksperimenterer også med andre former for litteratur på mobilen, og har netop lanceret platformen moby.dk, hvor man selv kan prøve kræfter med at skrive på mobilen. Du kan læse andre brugeres udgivelser og få tips til, hvordan du skriver en god sms-novelle af den kendte børnebogsforfatter Kim Fupz Aakeson. Hjemmesiden er stadig under udvikling, men du kan allerede nu gå ind og oprette en profil.

 

Hvorfor er det fedt?

Noget af de rigtig sjove ved sms-noveller er, at fortællingen bliver mere livagtig, fordi den bliver sendt direkte til dig, så du bedre kan leve dig ind i den. Det er sjovt at man ikke får hele historien på en gang, for så kan man selv prøve at gætte sig til, hvad der mon står i den næste sms. Og så er det billigt – en sms-novelle koster typisk mellem 5 og 25 kr. Vil du hellere prøve det af gratis? Så kan du låne novellerne på biblioteket. Kom i gang med at læse sms-noveller lige her.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.