Sådan bruger Anthon Fortnite i undervisningen

-Dansk undervisning behøver ikke kun at være H.C. Andersen og den danske sangskat. Hos ElevAkademiet vil vi gerne vise, at der er rig mulighed for at inddrage dit barns egne interesser, når det kommer til at få styr på danskfærdighederne. Computerspil udgør stadig en større del af mange børn og unges fritidsinteresser. Netop her igennem kan der skabes en sjov indgangsvinkel til dansk. På baggrund af egne erfaringer med et forløb tilrettelagt omkring det populære computerspil Fortnite, vil vores privatunderviser Anthon her dele nogle af de måder, hvorpå du kan gøre dansk lidt sjovere for dit barn.

Hvad er Fortnite?

Hvis du ikke lige har haft fingeren på pulsen af ungdomskulturen over det seneste års tid, sidder du måske og undrer dig over, hvad Fortnite egentlig er for noget. Her kommer den korte version: Fortnite er et computer- og konsolspil, som blander elementer fra andre populære spil og genrer såsom Minecraft og Battle Royal. Spillere dyster, enten alene eller på hold, mod andre i en kamp om at være sidste overlevende på en bane, som hele tiden bliver mindre. Igennem spillet kæmpes der om ressourcer og våben, som bruges til at overleve og besejre ens modspillere. Fortnite har taget verden med storm, og mange børn og unge følger ivrigt med i spiluniverset. Mange spiller sammen med deres kammerater. Og på YouTube går diskussionen livligt omkring de bedste strategier og nye opdateringer til spillet.

 

Fortnite og Dansk

Hvordan hænger det så lige sammen med danskundervisning, kunne man måske spørge? Hos ElevAkademiet mener vi, at den gode undervisning er i øjenhøjde og tager udgangspunkt i det enkelte barns behov og interesser. Børn, som har brug for lidt ekstra hjælp i et fag, føler sig ofte usikre, når de skal lave lektier eller arbejde med det, der føles svært. Og de færdigheder, man skal opnå gennem undervisningen, kan virke uoverskuelige og fjerne. Ved at inddrage et emne som f.eks. Fortnite får dit barn mulighed for at være på hjemmebane, samtidig med at han eller hun arbejder med det, som er svært. I min egen undervisning har jeg brugt Fortnite til at øve skrivning. Her fungerer Fortnite som kulisse for de forskellige historier, som min elev finder på. Vi har arbejdet med mange forskellige genrer, såsom gyserhistorier, debatindlæg og endda madanmeldelser. Som du kan se, er der rig mulighed for at variere undervisningen. Fortnite er bare med til at supplere noget af stoffet.

Jeg har samlet tre aktiviteter, hvor I sammen kan bruge Fortnite til at øve dansk.

 

1. Bliv dus med genrer

Genrebevidsthed er en færdighed, der er meget fokus på i folkeskolen. Det er vigtigt at kunne skelne forskellige genrer fra hinanden, og selektivt bruge genrenormer i egen skrivning. En aktivitet, der sætter fokus på dette, er at skrive små historier inden for en bestemt genre i Fortnite-universet.

Her kan man tage udgangspunkt i de mange forskellige lokationer, der indgår i spillet. Wailing Woods er en mørk og forladt skov, som er perfekt til en gyserhistorie. Tilted Towers er den største by i Fortnite, og her sker der mange skøre ting. For eksempel slog en meteor engang ned i midten af byen. Denne begivenhed kan være det perfekte oplæg til at skrive en fiktiv reportage fra stedet. Mulighederne er mange.

 

2. Skriv med sanserne

Fortællinger bliver mere levende for læseren, hvis sanserne bliver inddraget. En vigtig del af at blive god til at skrive er derfor at blive bevidst om måder, man kan frembringe sanserne på skriftligt. Dette kan gøres ved at snakke med dit barn om hvilke forskellige sanseindtryk, man kunne få i Fortnite. F.eks. kan I sammen snakke om, hvordan I tror eliksirerne ville smage i virkeligheden. Hvert spil starter også med, at man hopper ud i faldskærm fra en flyvende bus, hvordan føles det mon egentlig? Vinden, der suser mod ens ører, kulden i ansigtet, osv. I kan også udvælge en specifik lokation i spillet og prøve at beskrive, hvordan der lugter, lyder og ser ud.

 

3. Debatindlæg

En anden meget vigtig del af sprogfagene er at kunne argumentere. Hvordan stiller man sine udsagn op og giver belæg for dem, så de fremstår overbevisende for læseren? Ofte kan det virke lidt ukonkret for en elev at skulle tage stilling til en tilfældig problemstilling i samfundet. Her vil Fortnite også kunne inddrages. Hvilke meninger har dit barn om Fortnite? Man kan tage udgangspunkt i en specifik problemstilling eller et synspunkt, som dit barn skal argumentere for. F.eks. kunne påstanden “Fortnite skal på skoleskemaet to timer om ugen” være startskuddet til et debatindlæg. I denne aktivitet handler det om at finde en problemstilling, som dit barn interesserer sig for. Herefter gælder det så om at finde argumenter både for og imod. På denne måde træner man sig i at forholde sig kritisk til et emne og være bevidst om, hvordan man begrunder sine holdninger.

 

Mon I kan finde på flere måder derhjemme, hvor Fortnite eller noget andet, dit barn interesserer sig for, kan inddrages i skolearbejdet?

 

Vi deler løbende vores læringsmetoder og erfaringer her på bloggen. Hvis du vil have besked direkte i din indbakke, når vi har nye guides, tips og tricks, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Comments 1

  1. Fedt at tage udgangspunkt i Fortnight! Nu hvor man ellers mest hører om hvor negativt spillet er for børn. Hos os er det kommet for at blive (så længe de varer 😜) og vi kan ikke komme uden om det. Spillet er en stor den af det sociale i klassen – specielt blandt drengene.
    Hjemme hos os har vi brugt den store interesse for spillet, til at få vores dreng på 10 år til at læse mere. I praksis går det ud på, at han som udgangspunkt skal læse i 20 minutter for 1 times spilletid. Når han først har læst i mindst 20 min kan han også “tjene” spilletid på andre måder. Hvor om alting er, er han gået fra at hade at læse og ikke være så god til det, til nu at læse godt og hurtigt og han kan læse nogle meget mere spændende bøger og indrømmer faktisk, at det kan være spændende og sjovt at læse og han læser nogle gange en hel time af gangen 😁👍🏻
    Det har taget et par måneder at nå her til og jeg er overrasket over hvor meget han har rykket sig på den forholdsvis korte tid.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.