Tag testen – Ved dit barn, hvad der sker ude i verden?

Test dig selv og dit barn i ugen der gik

Verden kan føles kæmpestor, og det kan være svært at følge med i det hele eller finde ud af, hvor man skal starte. Men der er mange gode grunde til, at det kan være godt at være informeret om nogle af de helt aktuelle ting, der sker, og det, der bliver talt om i Tv-avisen og Nyhederne. Og så er det måske også lidt nemmere at snakke med i skolen eller endda svare på lærerens spørgsmål  (eller vinde Quiz Battle og Trivial Pursuit selvfølgelig).

Vi har endnu engang samlet en række highlights fra ugen, der gik, så du og dit barn sammen kan teste, om I har styr på, hvad der sker i verden derude og få nogle gode snakke i børnehøjde om nogle af de forskellige aktuelle dagsordener, der ellers kan være lidt svære at finde rundt i eller forstå.

 

1) Den 20. maj er blevet udråbt som Biernes dag, og for nogle dage siden blev dagen markeret for første gang nogensinde. Hvor mange gange kan en bi stikke, før den dør?

A) Uendeligt antal gange

B) To gange

C) En gang

 

2) Prins Harry i England er blevet gift med Meghan Markle fra USA. USA er et meget stort land og er derfor opdelt i delstater, og Meghan kommer fra den stat, der hedder Californien. Hvor mange stater er der i USA i alt?

A) 50

B) 48

C) 13

 

 

3) Danskeren Rasmus Kragh har i weekenden forsøgt at bestige Mount Everest i Himalaya uden ilt. Det er meget svært, fordi det er verdens højeste bjerg, og man kan godt få det dårligt, når man kommer så højt op, fordi luften er meget tynd. Men hvor højt er bjerget, målt over havets overflade?

A) 8848 meter

B) 5895 meter

C) 10.000 meter

 

4) Kronprins Frederik bliver 50 år i den her uge, og derfor har han løbet rundt i de fem største byer i Danmark i weekenden. Men hvilke byer er de fem største i Danmark?

A) Roskilde, Horsens, Aarhus, Odense og København.

B) Aalborg, Randers, Aarhus, Kolding, København.

C) Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København.

 

5) FC Midtjylland har vundet det danske mesterskab i fodbold. Fodbold er også en disciplin ved de Olympiske Lege, hvor hold fra hele verden er med i mange forskellige sportsgrene. Hvor tit bliver sommer-OL holdt?

A) Hvert andet år

B) Hvert fjerde år

C) Hvert år

 

6) Der er en elev, der har skudt på sin skole i Texas i USA. Amerikanerne må gerne eje et skydevåben. Det er fordi, politikerne har skrevet det ind i deres lovgivning for mange år siden. Hvad er titlen på ham, der er regeringschef og politisk statsoverhoved i USA?   

A) Præsident

B) Premierminister

C) Statsminister

 

7) Siden starten af maj har vulkanen Kilauea været i udbrud på Hawaii. I Island har vulkanerne også nogle specielle navne, og faktisk deler en kæmpevulkan i Island navn med en af Astrid Lindgrens karakterer – Men hvad hedder den?

A) Tvebak

B) Katla

C) Ronja

 

Hvor mange rigtige fik I derhjemme?

Svarene finder du nederst her i indlægget.

 

Vil du gerne modtage mere som dette, der kan hjælpe jer med at få nogle gode, oplysende snakke derhjemme? Så skriv dig op til vores nyhedsbrev lige her.

 

 

Svar

1) C: I modsætning til hvepsen kan honningbien kun stikke én gang. Den kan nemlig ikke kan trække brodden ud efter stikket og dør derfor, når den har stukket.

2) A: USA er i alt udgjort af 50 stater. Måske har du hørt om nogle af dem? Florida, Californien, New York eller Texas? Helt til at starte med havde USA kun 13 stater, men i dag er der mange flere. Det kan godt være lidt forvirrende, men både Hawaii og Alaska er også amerikanske stater, og derfor løber antallet af stater altså op på hele 50 styk.   

3) A: Mount Everest er 8.848 meter højt målt fra havets overflade og er altså næsten 9 kilometer højt! Mount Everest har sne på toppen, så højt er det, og jo højere man kommer op, jo tyndere og koldere bliver luften. Der er mange, der har prøvet at bestige bjerget, men det er meget svært, og ikke alle klarer det på grund af højdesyge eller dårlige vejrforhold. Hvis I gættede på 5.895 meter har I i stedet gættet højden på Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro.

4) C: Danmarks hovedstad og største by er København. Den andenstørste by er Aarhus, den tredjestørste er Odense, den fjerdestørste Aalborg, og den femtestørste er Esbjerg.

5) B: Sommer-OL bliver afholdt hvert fjerde år. Men det betyder ikke, at man helt skal undvære OL så længe. Der er nemlig også vinter-OL hvert fjerde år, men det ligger forskudt fra Sommer-OL, så det passer med, at der er en form for OL i fjernsynet hvert andet år. Man kan også se de Paraolympiske lege efter De Olympiske lege. Her er det handicappede sportsudøvere, der dyster. De olympiske lege bliver afholdt i et nyt land hver gang. Næste gang, i 2020, skal OL afholdes i Japans hovedstad, Tokyo.

6) A: Titlen på USA’s statslige overhoved er ‘præsident’. Lige nu hedder den amerikanske præsident Donald Trump, og han er USA’s 45. præsident. Den allerførste præsident hed George Washington, og han var med til at grundlægge hele landet helt tilbage i 1700-tallet.

7) B: Katla er navnet på den kraftigste vulkan i Island. Den har ikke været i udbrud i mange mange år, faktisk ikke siden 1918. Nogle gange er der andre vulkaner i udbrud, og så kan de finde på at stoppe for flytrafik, fordi askeskyerne gør alt tåget, så piloterne ikke kan se noget. Det har Islands vulkan med det mundrette navn Eyjafjallajökull gjort for nogle år siden, hvor flytrafik i Europa i en hel uge var aflyst!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.