7 Tips til hvordan du hjælper dit barn med matematiklektierne

Matematiklektierne kan hurtigt virke uoverskuelige både for børn og forældre. Selv forældre med en nørdet matematikside kan finde det vanskeligt. Meget har ændret sig inden for matematikundervisning. De metoder, som der blev undervist i, da du gik i skole, er højest sandsynligt forskellige fra dem, som dit barn lærer i matematiktimerne i dag.

Vil du opdatere dine lektiehjælper-skills og gøre matematiklektierne nemmere for dit barn? Så er her nogle tips til, hvordan du opgraderer din lektiehjælp.

Udforsk sammen

Vær ikke en ekspert. Selvom du som forælder måske har styr på alt inden for matematikken, og du synes, at den måde, du lærte at dividere på, var genial, så er det ikke sikkert, at det er den bedste metode for dit barn. Vær åben over for nye metoder og pas på med at fremstå som ekspert på området. Prøv i stedet at finde ud af det sammen, eller lad dit barn forklare dig sin metode.

Forbliv positiv

Uanset hvor lang tid matematiklektierne tager, er det vigtigt, at du forbliver positiv. Børn kan meget hurtigt aflæse voksne. At lære tabeller, brøker eller andet kan godt tage lang tid, men du er et forbillede for dit barn, så hvis du bliver ved med at prøve, med en positiv attitude, vil det uden tvivl smitte af.

Lad dit barn forklare dig, hvad der skal ske

Inden du ivrigt kaster dig i krig med at forklare, hvordan lektierne skal løses, så lad dit barn forsøge at forklare, hvad der skal ske. Spørg ind til, hvad dit barn allerede ved, og hvad I skal have lavet. Så får han eller hun en mulighed for at demonstrere sin viden og bliver på den måde mere motiveret til at komme i gang. Spørg samtidig ind til, hvad der er svært. Hvis dit barn ikke kan formulere hvad han eller hun har svært ved, så er det helt okay, så finder I måske ud af det sammen.

Brug spørgsmål

Det kan være en god idé at bruge spørgsmål til at hjælpe dit barn igennem lektierne. Matematik kan hurtigt blive uoverskueligt, men ofte er grunden, at dit barn ikke kan gennemskue processen bag udregningerne. Så brug spørgsmål i stedet for at forklare, hvordan opgaverne skal løses. Start hellere med lidt for nemme spørgsmål end for svære. Dit barn skal ca. have 95% chance for at kunne svare på spørgsmålet, når du stiller det. Byg langsomt ovenpå og hjælp dit barn på vej med spørgsmål, der leder til svaret. Hvis I for eksempel skal finde arealet af et rektangel, så lad være med at forklare: højde * bredde = areal, men stil i stedet spørgsmål til, hvad er et areal? Hvad skal man kende for at finde arealet? Tag eventuelt udgangspunkt i et kvadrat, der er delt op i tern.

Skriv udregningerne ned

Brug et hæfte til at skrive udregningerne ned, det kan hjælpe dit barn med at gennemskue hele regneprocessen. Begynd step-by-step, og opgaverne vil blive nemmere, end du havde regnet med.

Se ud over opgavehæftet

Et opgavehæfte fra skolen kan virke utroligt demotiverende. Hvis I er kørt død i lektierne, så læg opgavehæftet på hylden og brug materialer til at forklare matematik. Det kan godt være, at du som forælder føler dig en smule på glat is nu, men der findes mange steder, hvor du kan finde inspiration til en mere kreativ tilgang til lektierne, se evt. vores andre indlæg på bloggen her, her og her, de indeholder gode aktiviteter, der kan bruges inden for blandt andet faget matematik. Nu er der ingen undskyldning for ikke at få styr på de der lektier 🙂

 

Ekstern hjælp

Måske opdager I, at det er svært at lave lektierne, fordi dit barn har nogle faglige huller, der er brug for at få lappet. Her kan privatundervisning være en løsning, fordi det kan være svært både at varetage rollen som forælder og lærer, når frustrationen bliver ekstra stor, og det bare føles svært at lære. Hos ElevAkademiet har vi dygtige privatundervisere i Aarhus, Odense og København, der står klar til at tilrettelægge et kreativt og nytænkende undervisningsforløb, der er skræddersyet til at matche det enkelte barns interesser, faglige niveau og personlighed. Læs mere lige her.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.